ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI

ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI
Staf Etiqa Taqaful yang mengikuti program Kembara Insaf di bumi Kemboja menyumbangkan sumbangan material kepada Madrasah Darul Naim di Kg Kopram Kompong Cham.

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama
Anak-anak Melayu Champa daripada daerah yang terpinggir ini tidak bersekolah secara formal. Ibu bapa mereka tidak mampu untuk menyekolahkan mereka. Mereka hidup dengan cara yang 'simple' kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Melihat miliu kehidupan mereka benar-benar menyentuh perasaan. Meraka tidak kenal air paip, televisyen, radio, telefon bimbit, kereta, pakaian cantik, rumah besar, saham, wawasan dan masa depan. Tidak ada klinik di kampung mereka. Tidak ada balai raya. Ada 300 buah rumah di Kg Krapram dalam wilayah Kompong Cham dan penduduknya sekitar 1,000 orang. Surau yang belum ada daun pintu ini adalah sumbangan Muslim Malaysia. Hj Ramli (berbaju biru) dan Hj Rashid (di belakang) bersama anak-anak Kemboja.

Thursday, March 25

Ziarah Yang Mengusik Hati Nurani Manusia
Apa yang menyentuh hati pertama kali menjejakkan kaki di Kg Krapram dalam Wilayah Kompong Cham Kemboja adalah wajah kemiskinan yang membelenggu mereka. Rumah yang buruk menjadi tempat perlindungan mereka daripada panas dan hujan adalah standard. Tinggi dan cuma tangganya saja yang cantik. Tidak ada kereta. Tidak ada api elektrik. Tidak ada klinik. Tidak ada bangunan JKKK. Tidak ada sekolah. Tidak ada tadika. Tidak ada warong untuk melepak. Anak-anak penduduk Muslim Melayu Champa ini tidak mendapat pendidikan yang formal. Penduduk sekitar 1,000 orang di kampung ini mencari rezeki dengan menjadi petani, mencari ikan dan berkerja di ladang getah.

Kewujudan Madarasah Darul-Naim adalah atas inisiatif peribadi oleh anak tempatan yang mendapat pendidikan di Thailand dan Malaysia. Madrasah yang diusahakannya masih daif. Belum ada papan hitam. Anak-anak muridnya tidak punya buku dan pensil. Lantas kami bawakan kepada mereka naskhah al-Quran.

Suasana mereka persis Persekutuan Tanah Melayu sebelum meredeka 1957 malah mungkin lebih teruk lagi. Jubah-jubah yang didermakan oleh orang Malaysia kini dipakai murid-murid Madrasah Darul-Naim. Tetapi masih ada ramai lagi yang tak memakai baju. Itulah wajah kemanusiaan di bumi Kemboja.

Apakah akan jadi pada generasi mereka akan datang? Mereka tidak punya Wawasan 2020. Mereka tidak punya kumpulan 'Think tanks'. Mereka tidak ada yang membimbing. Tanpa usaha untuk merubah mereka, mereka akan terus menjadi manusia pasif, tidak inovatif justeru mereka terperusuk dalam dunia kemiskinan mereka sendiri dan siapa yang akan peduli dengan mereka. Tidak cukup dengan diajar untuk solat mereka perlu diajar untuk menguruskan masa depan mereka, dan peluang untuk mereka menuntut ilmu sehingga menara gading ternyata tertutup. Mereka akan hidup dengan keadaan yang selesa dengan serba kekurangan sejak mereka dilahirkan sehinggalah mereka menemui kematian.

Mereka tidak kenal internet. Mereka tidak kenal Bill Gates. Hatta kalau ditanyakan apakah mereka kenal Pol Pot, mungkin ada juga yang tidak kenal dengan manusia sadis yang telah membunuh bangsanya sendiri di bumi Kemboja.

Mungkin akan ada orang yang bertanya kenapa kami ke Kemboja. Tidakkah di Baling juga ada orang miskin? Jawapan kami di Malaysia ada Jabatan Kebajikan Masyarakat, Pusat Zakat, Yayasan Membanteras Kemiskinan dan macam-macam agensi untuk mengadu. Di Kemboja orang Islam tidak ada tempat mengadu.

Kami bertolak daripada Phnom Penh pada jam 7 pagi dan sampai ke lokasi ziarah yang terletak kira-kira 200 km jauhnya ke Timur Laut Phnom Penh pada jam 10 pagi. Tidak ada yang menarik sepanjang perjalanan. Sawah padi kering kontang kerana musim kemarau. Sebenarnya wajah daif itu bukan hanya pada manusia Muslim kerana rata-rata penduduk Kemboja yang beragama Budha juga bukanlah senang sangat. Sama saja. Kemboja adalah negara yang miskin. Ia telah dilanda perang sejak 1954 melawan Perancis.

Pol Pot mengeruhkan sejarah Kemboja dengan The Killing Fields.

Wajah Kemboja di abad 21 tidak menjanjikan sesuatu yang cerah dalam waktu yang terdekat.

No comments:

Post a Comment