ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI

ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI
Staf Etiqa Taqaful yang mengikuti program Kembara Insaf di bumi Kemboja menyumbangkan sumbangan material kepada Madrasah Darul Naim di Kg Kopram Kompong Cham.

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama
Anak-anak Melayu Champa daripada daerah yang terpinggir ini tidak bersekolah secara formal. Ibu bapa mereka tidak mampu untuk menyekolahkan mereka. Mereka hidup dengan cara yang 'simple' kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Melihat miliu kehidupan mereka benar-benar menyentuh perasaan. Meraka tidak kenal air paip, televisyen, radio, telefon bimbit, kereta, pakaian cantik, rumah besar, saham, wawasan dan masa depan. Tidak ada klinik di kampung mereka. Tidak ada balai raya. Ada 300 buah rumah di Kg Krapram dalam wilayah Kompong Cham dan penduduknya sekitar 1,000 orang. Surau yang belum ada daun pintu ini adalah sumbangan Muslim Malaysia. Hj Ramli (berbaju biru) dan Hj Rashid (di belakang) bersama anak-anak Kemboja.

Thursday, March 25

Misi Keinsafan Ke kembojaPenerbangan ke Phnom Penh berlepas pada 22 Mac 2010. Rombongan misi keinsafan untuk menziarahi komuniti Muslim Melayu Champa di Kg Krapram dalam Wilayah Kompong Cham terdiri daripada Ustaz Saari, Ustaz Ahmad Subki, Haji Zulkifli Saaid dan isteri Rahazana Rahmat serta anak mereka Ruwhaida, Dr. Aziz Fii, En Md Shukor Said, Hj A.Rashid Adam, Hj Ramli Ab Rahim, En Roslan Mokhtar dan Hj Khairudin Ab Majid serta isterinya Jalilah Bahari.

Rombongan pulang ke Malaysia pada 24 Mac 2010.

Semasa di Phnom Penh kami mengindap di Hotel Puncak. Setibanya kami di lapangan terbang antarabangsa Pochentong, kami menaiki tuk-tuk untuk menikmati pemandangan bandar Phnom Penh. Pada sebelah malamnya kami keluar dengan tuk-tuk untuk menikmati wajah Phnom Penh di bawah kilauan neon.

No comments:

Post a Comment