ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI

ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI
Staf Etiqa Taqaful yang mengikuti program Kembara Insaf di bumi Kemboja menyumbangkan sumbangan material kepada Madrasah Darul Naim di Kg Kopram Kompong Cham.

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama
Anak-anak Melayu Champa daripada daerah yang terpinggir ini tidak bersekolah secara formal. Ibu bapa mereka tidak mampu untuk menyekolahkan mereka. Mereka hidup dengan cara yang 'simple' kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Melihat miliu kehidupan mereka benar-benar menyentuh perasaan. Meraka tidak kenal air paip, televisyen, radio, telefon bimbit, kereta, pakaian cantik, rumah besar, saham, wawasan dan masa depan. Tidak ada klinik di kampung mereka. Tidak ada balai raya. Ada 300 buah rumah di Kg Krapram dalam wilayah Kompong Cham dan penduduknya sekitar 1,000 orang. Surau yang belum ada daun pintu ini adalah sumbangan Muslim Malaysia. Hj Ramli (berbaju biru) dan Hj Rashid (di belakang) bersama anak-anak Kemboja.

Sunday, March 28

Melayan TetamuKeluhuran dan kemuliaan masyarakat Muslim Melayu Champa dalam kemiskinan masih tersohor daripada cara mereka melayan tetamu daripada Malaysia. Orang-orang kampung yang datang menyambut kami hadir menyambut kami. Tetapi hanya kami yang dihidangkan dengan makanan. Hati kecil ini berkata, mereka lebih mementingkan orang lain daripada diri mereka sendiri.

Masih ingat bagaimana Saidina Omar sendiri mencari rakyat yang susah. Dia bertemu seorang ibu yang menjerang air dengan ketulan batu di dalam periuknya sebagai manifestasi makanan sedang disediakan tetapi pada hakikatnya ibu itu tidak punya makanan untuk dihidangkan kepada anaknya. Lantas Saidina Omar sendiri membawa gandum untuk diberikan kepada ibu yang miskin itu.

No comments:

Post a Comment