ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI

ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI
Staf Etiqa Taqaful yang mengikuti program Kembara Insaf di bumi Kemboja menyumbangkan sumbangan material kepada Madrasah Darul Naim di Kg Kopram Kompong Cham.

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama
Anak-anak Melayu Champa daripada daerah yang terpinggir ini tidak bersekolah secara formal. Ibu bapa mereka tidak mampu untuk menyekolahkan mereka. Mereka hidup dengan cara yang 'simple' kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Melihat miliu kehidupan mereka benar-benar menyentuh perasaan. Meraka tidak kenal air paip, televisyen, radio, telefon bimbit, kereta, pakaian cantik, rumah besar, saham, wawasan dan masa depan. Tidak ada klinik di kampung mereka. Tidak ada balai raya. Ada 300 buah rumah di Kg Krapram dalam wilayah Kompong Cham dan penduduknya sekitar 1,000 orang. Surau yang belum ada daun pintu ini adalah sumbangan Muslim Malaysia. Hj Ramli (berbaju biru) dan Hj Rashid (di belakang) bersama anak-anak Kemboja.

Friday, March 26

Wajah Pengemis Phnom Penh

Wajah-wajah pengemis
yang pernah kutemui
di
Bangkok
Jakarta
Bandung
Nairobi
San Francisco
San Antonio
Mogadishu
Manila
Kaherah
Beijing
Mekah
sama saja
persis
di Phnom Penh.

Ia adalah
wajah
kemanusiaan yang
terluka.Ramli Abdul Rahim
Phnom Penh, Kemboja
24 Mac 2010

2 comments:

  1. Salam Haji RAR.
    Sedih melihat anak2 kecil yang sagat2 memerlukan bantuan. Begitu juga kaum ibu yang bersusah payah utk membesarkan anak2, walaupun keadaan hidup mereka yang daif.

    ReplyDelete
  2. salam Musafir Islam

    Kita infakkan harta kita semampu mungkin.

    ReplyDelete