ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI

ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI
Staf Etiqa Taqaful yang mengikuti program Kembara Insaf di bumi Kemboja menyumbangkan sumbangan material kepada Madrasah Darul Naim di Kg Kopram Kompong Cham.

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama
Anak-anak Melayu Champa daripada daerah yang terpinggir ini tidak bersekolah secara formal. Ibu bapa mereka tidak mampu untuk menyekolahkan mereka. Mereka hidup dengan cara yang 'simple' kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Melihat miliu kehidupan mereka benar-benar menyentuh perasaan. Meraka tidak kenal air paip, televisyen, radio, telefon bimbit, kereta, pakaian cantik, rumah besar, saham, wawasan dan masa depan. Tidak ada klinik di kampung mereka. Tidak ada balai raya. Ada 300 buah rumah di Kg Krapram dalam wilayah Kompong Cham dan penduduknya sekitar 1,000 orang. Surau yang belum ada daun pintu ini adalah sumbangan Muslim Malaysia. Hj Ramli (berbaju biru) dan Hj Rashid (di belakang) bersama anak-anak Kemboja.

Thursday, March 25

The Killing FieldsTuol Sieng Genocide Museum asalnya sebuah sekolah. Pada mulanya ia adalah Pejabat Keselamatan 21 dalam kerjaan "Democratic Kampuchea" yang diwujudkan atas arahan Pol Pot ( Sa lut Sor). Pada 17 April 1975, Pejabat 21 dikenali sebagai S-21 dan direkacipta untuk menjadi pusat tahanan, interogasi, tempat penyeksaan yang tidak berperikemanusiaan dan pembunuhan selepas pengakuan diterima daripada tahanan.

Rekod jumlah tahanan:
- 1975 ( 754 tahanan)
- 1976 (2,250 tahanan)
- 1977 (2,350 tahanan)
- 1978 (5,765 tahanan)

Zaman Khmer Rouge menyaksikan 2 juta rakyat yang tidak berdosa mati di tangan Rejim Pol Pot. Zaman Pol Pot melahirkan The Killing Fields.

No comments:

Post a Comment