ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI

ETIQA MEMBUAT KERJA AMAL DI LUAR NEGERI
Staf Etiqa Taqaful yang mengikuti program Kembara Insaf di bumi Kemboja menyumbangkan sumbangan material kepada Madrasah Darul Naim di Kg Kopram Kompong Cham.

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama

Kami Tidak Punya Nama Dan Berkerja Bukan Untuk Nama
Anak-anak Melayu Champa daripada daerah yang terpinggir ini tidak bersekolah secara formal. Ibu bapa mereka tidak mampu untuk menyekolahkan mereka. Mereka hidup dengan cara yang 'simple' kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Melihat miliu kehidupan mereka benar-benar menyentuh perasaan. Meraka tidak kenal air paip, televisyen, radio, telefon bimbit, kereta, pakaian cantik, rumah besar, saham, wawasan dan masa depan. Tidak ada klinik di kampung mereka. Tidak ada balai raya. Ada 300 buah rumah di Kg Krapram dalam wilayah Kompong Cham dan penduduknya sekitar 1,000 orang. Surau yang belum ada daun pintu ini adalah sumbangan Muslim Malaysia. Hj Ramli (berbaju biru) dan Hj Rashid (di belakang) bersama anak-anak Kemboja.

Sunday, March 28

Jalan DakwahLisanul Hal. Dakwah tanpa suara. Tetapi dengan gerak kerja kita. Itulah satu bentuk dakwah. Rutin Ustaz Ahmad Subki adalah berceramah di masjid-masjid di Wilayah Persekutuan. Di Kemboja dia tidak berceramah. Tetapi menunjukkan qudwah mengimfakkan harta ke jalan Allah. Ramai orang telah bercakap. Ramai orang membuat kerja menyeru ke jalan Allah. Tetapi kita perlu melihat realiti masyarakat yang diseru. Jika orang yang yang diseru itu sedang lapar, terfikirkan kita untuk membuatkan mereka kenyang? Kita membuat pendekatan murabi yang memberi ilmu untuk memancing ikan. Kita boleh memberikan mereka joran. Tetapi maduu (orang yang diseru) itulah yang akan membuat kerja memancing. Kita berikan harta, harta akan habis. Kita berikan ilmu, ilmu itu akan membantu. Demi masa depan mereka.

1 comment:

  1. salam, saya kurang mengenali ust ahmad subki ini . tetapi saya yakin beliau sentiasa insaf pada diri sendiri.

    zms187

    ReplyDelete